maandag 28 september 2015

Schok

De schok was groot. Vol verwachting werd naar dit moment uitgekeken. En toen verscheen zij daar. Onze koningin. Stijlicoon. Zonder hoed. Op Prinsjesdag. Zo blijft de editie van 2015 voor altijd in ons geheugen gegrift. Want hoeden, daar gaat het toch om op Prinsjesdag. De Miljoenennota? Dat is slechts bijzaak. Dit belooft wat voor Prinsjesdag 2016, wanneer de gouden koets schittert door afwezigheid.

Prinsjesdag is typerend voor Nederland. Een land dat veel waarde hecht aan tradities. Mooie feesten en festiviteiten. Maar ook tradities die vaak onderwerp van discussie zijn. En daardoor op momenten de essentie van belangrijk nieuws overschaduwen. 

Zo ook op deze memorabele septemberdag. Want terwijl Maxima zonder hoed verscheen, deden honderden vluchtelingen hun intrede in Nederland. Na een barre tocht en met de hoop op een beter bestaan. Met de wens een nieuw leven op te bouwen in een modern, tolerant en liberaal land. Een land als Nederland. 

Ik vraag me af hoe dat is. Wanneer je uit een land in oorlog naar Nederland komt. Omdat er in je thuisland geen gewoon leven mogelijk is. Voldoet ons land aan je verwachtingen? Want hoe is het, als beelden van geweld en honger op je netvlies gebrand staan. En je terecht komt op een plek waar het gesprek van de dag over hoedjes gaat. Of over gestuntel van het Oranje-elftal voor een EK-kwalificatie. Of wanneer gediscussieerd wordt over de jurk, artiest of wat Nederland dan ook naar het Eurovisiesongfestival stuurt. 

Natuurlijk, het is pure luxe wanneer nieuws door bijzaken gedomineerd wordt. Als een land zich druk kan maken over zaken, die er eigenlijk niet echt toe doen. Maar de tegenstelling is groot. En confronterend. 

Waarschijnlijk is de hoedendiscussie van deze derde septemberdinsdag aan de meeste vluchtelingen voorbij gegaan. Gelukkig. Maar er staan nog vele Nederlandse tradities voor de deur. Mooie festiviteiten en feesten waarop je kennis kunt maken met Nederland.  

Maar het zijn ook tradities en gebruiken waarin discussies hoog oplaaien en ander nieuws overschaduwen. Nieuws over een eurocrisis, oorlogen of hongersnoden lijken dan op een tweede plaats te komen. 

Ik vraag me af, hoe dat is. Wanneer je als vluchteling ons land leert kennen. De schok wordt groot.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten